UWAGA! Menu może się różnić od menu w restauracji.  Niektóre potrawy w ciągu dnia mogą się wyczerpać a niektórych potraw nie zdążymy umieścić w menu : )

Słów kilka o menu

Jak przystało na kameralną, rodzinną restaurację gotujemy zawsze tak, jak sami chcielibyśmy jeść. Menu jest często zmienianie, inspirujemy się kuchnią staropolską i europejską. Karta jest krótka, ale mamy nadzieję, że jakość serwowanych potraw zadowoli każdego z naszych Gości. Jeśli to możliwe, potrawy opieramy na produktach sezonowych.




ZAKĄSKI/PRZEKĄSKI

Befsztyk tatarski z siekanego rozbefu/cebulka/ogórek/pieczywo-24-

Śledź bałtycki z cebulką/olej lniany-14

Zdarza się również oryginalny Matjas -śledź dziewiczy/prawdziwy delikates i król śledzi-podawany w całości -18

Pasztet  z gęsi z leśną borówką-12

Faszerowane gęsie szyjki -24

Wędzony półgęsek z marynowaną gruszką-24

Domowe pikle i kiszonki-18


Kanapka Pastrami (wędzony przez nas mostek wołowy)/pikle/majonez-24

oryginalnie wywodzi się z kuchni Żydów Europy wschodniej


ZUPY

Krem z pieczonej dyni muscat-12 (VEGAN)

Żur na boczku wędzonym z jajem-12

Czarna polewka na gęsinie-14 


PIEROGI ręcznie z sercem wyrabiane

    Z gęsiną i rumianą cebulką-22
    Ruskie z okrasą-19 (WEGE)

(Vinagrette robimy z hiszpańskiej oliwy tłoczonej na zimno,cytryn,czosnku,odrobiny soli i cukru)


DANIE JARSKIE

Świeże tagliatelle/kurki/oliwa truflowa/pietruszka-26 (VEGE)

Gołąbki z czerwonej kapusty faszerowane dzikim ryżem i warzywami, podane na salsie pomidorowej-24 (VEGAN)



DANIA GŁÓWNE


        Sznycel wieprzowy z ziemniakami
                -24-

        Rolada z jelenia/grzybowa kasza
                -42-

    Karczek wolno pieczony z sosem z śliwek węgierek/kopytka
-30-

Pierś z gęsi/mus z dyni/jabłka pieczone z żurawiną

pół piersi -39/cała pierś- 59

Udko z gęsi confit/kasza pęczak/czerwona kapusta duszona w winie

-59-

Cała gęś faszerowana jabłkami i gruszkami/kasza/pieczona dynia

jabłka z żurawiną/sałatka z pieczonych buraków

demi glace jabłkowy

-290- (dla 5-6 os)


DODATKI

duszone w oliwie warzywa-6-

bukiet sałat z vinagrette-6-

bukiet surówek-6-

pieczone buraczki ze śliwką-8-

kapusta zasmażana z kminkiem-6-



NA DESER

Szarlotka z bezą-12

Sernik domowy -14

Tort czekoladowy a 'la Sacher -14 

Rzemieślnicze lody śliwkowe z rumem-18

Wiśnie w rumie z czekoladą-18