UWAGA! Menu może się różnić od menu w restauracji.  Niektóre potrawy w ciągu dnia mogą się wyczerpać a niektórych potraw nie zdążymy umieścić w menu : )

Słów kilka o menu

Jak przystało na kameralną, rodzinną restaurację gotujemy zawsze tak, jak sami chcielibyśmy jeść. Menu jest często zmienianie, inspirujemy się kuchnią staropolską i europejską. Karta jest krótka, ale mamy nadzieję, że jakość serwowanych potraw zadowoli każdego z naszych Gości. Jeśli to możliwe, potrawy opieramy na produktach sezonowych.




ZAKĄSKI/PRZEKĄSKI

Befsztyk tatarski z siekanego rozbefu/cebulka/ogórek/pieczywo-24-

Śledź bałtycki z cebulką/olej lniany-14

Zdarza się również oryginalny Matjas -śledź dziewiczy/prawdziwy delikates i król śledzi-podawany w całości -18

Szparagi po polsku-18


Kanapka Pastrami (wędzony przez nas mostek wołowy)/pikle/majonez-24

oryginalnie wywodzi się z kuchni Żydów Europy wschodniej


ZUPY

Wiosenna szczawiowa-10 WEGE

Bulion z trzech mięs z makaronem lub uszkami-12

Wiosenna botwinka-10 WEGE

Żur na zakwasie z boczkiem z dzika-12


SAŁATY

Bukiet sałat/ser bałkański/oliwki greckie faszerowane fetą i cytrynami/pomidory/tosty na maśle -26

Buraki pieczone/kozi ser/gruszki/orzechy-26

(Vinagrette robimy z hiszpańskiej oliwy tłoczonej na zimno,cytryn,czosnku,odrobiny soli i cukru)


DANIE JARSKIE

Świeże tagliatelle/suszone pomidory/świeża bazylia/pietruszka/czosnek/oliwa-26

Gołąbki z czerwonej kapusty faszerowane dzikim ryżem i warzywami, podane na salsie pomidorowej-24



DANIA GŁÓWNE


Pierś z kurczaka w szparagach/młode ziemniaki z koprem i masłem

-24-

Polędwiczki w estragonie z sosem rabarbarowym/maślane pure lub domowe kopytka

-24

Stek ze schabu w sosie chrzanowym/pure/buraczki

(Schab marynujemy w mleku i cebuli-smażony bez panierki na smalcu/to zupełnie nowe doświadczenie z dobrze znanym schabowym)

-32-

Udziec cielęcy  w borowikach/maślane kopytka

-48-

"Język teściowej" czyli delikatny mięsień z łopatki wołowej przecięty żyłką kolagenową nadającą potrawie niezapomniany smak. Mięso rozpływa się w ustach podajemy z w sosie własnym/kopytka na maśle/kapusta zasmażana lub surówki

(jest to specjalny mięsień wykrawany z łopatki wyjątkowo kruchy i soczysty)

-38-

Pierś z kaczki na różowo z chrupiącą skórką. Kaczka marynowana jest w Porto z majerankiem. Serwujemy z sosem wiśniowym lub pomarańczowym/pieczonym burakiem i maślanym pure lub ziemniaczanym gratin

-48-

Jesiotr/sos cytrynowy/duszone warzywa

(królewska ryba,pełna smaku, tłusta i konkretna, zawsze towarzyszyła ucztom. Pozyskiwana z jesiotra ikra to najcenniejszy na świecie kawior)

-42-


DODATKI

duszone w oliwie warzywa-6-

bukiet sałat z vinagrette-6-

bukiet wiosennych surówek-6-

buraczki-6-



NA DESER


Ciasto z rabarbarem kruchą  bezą/lodami waniliowymi-12

Tort czekoladowy cherry-16

Lody waniliowe włoskie z ajerkoniakiem od Baczewskiego-18

Wiśnie w rumie z czekoladą-18


d8dcb4674806417765d25603deaa43aa_rhubarb-clipart-etc-rhubarb-clipart_778-1024gif