UWAGA! Menu może się różnić od menu w restauracji.  Niektóre potrawy w ciągu dnia mogą się wyczerpać a niektórych potraw nie zdążymy umieścić w menu : )

Słów kilka o menu

Jak przystało na kameralną, rodzinną restaurację gotujemy zawsze tak, jak sami chcielibyśmy jeść. Menu jest często zmienianie, inspirujemy się kuchnią staropolską i europejską. Karta jest krótka, ale mamy nadzieję, że jakość serwowanych potraw zadowoli każdego z naszych Gości. Jeśli to możliwe, potrawy opieramy na produktach sezonowych.




ZAKĄSKI/PRZEKĄSKI

Befsztyk tatarski z siekanego rozbefu/cebulka/ogórek/pieczywo-26-

Śledź bałtycki z cebulką/olej lniany-14

Zdarza się również oryginalny Matjas -śledź dziewiczy/prawdziwy delikates i król śledzi-podawany w całości -18

Rillettes z gęsi-16

Wątróbka cielęca w sosie piernikowym -22

Bliny gryczane/kwaśna śmietana/wędzony łosoś/kawior z taszy-26

Sałata Cezar z malinowym vinagrette-26

Domowe pikle i kiszonki-18


Kanapka Pastrami (wędzony przez nas mostek wołowy)/pikle/majonez-24

oryginalnie wywodzi się z kuchni Żydów Europy wschodniej


ZUPY

Rybna solianka -18

Żur na boczku wędzonym z jajem-12

Rosół z wielu mięs podany w wazie-14 


PIEROGI ręcznie z sercem wyrabiane

    Z gęsiną i rumianą cebulką-22
    Ruskie z okrasą-19 (WEGE)

(Vinagrette robimy z hiszpańskiej oliwy tłoczonej na zimno,cytryn,czosnku,odrobiny soli i cukru)


DANIE JARSKIE


Gołąbki z czerwonej kapusty faszerowane dzikim ryżem i warzywami, podane na salsie pomidorowej-24 (VEGAN)



DANIA GŁÓWNE


Ozorek wołowy w sosie karmelowym a'la Rubinstein
-30-

        Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym
                -32-

    Karczek wolno pieczony z sosem z śliwek węgierek/kopytka
-30-

Pierś z gęsi/mus z dyni/jabłka pieczone z żurawiną

pół piersi

 -42-

Udko z kaczki confit/modra kapusta/róża ziemniaczana

-38-

Bigos kresowy pieczony z jeleniem i wieprzowiną

-30-



DODATKI

duszone w oliwie warzywa-6-

bukiet sałat z vinagrette-6-

bukiet surówek-6-

pieczone buraczki ze śliwką-8-

kapusta zasmażana z kminkiem-6-



NA DESER

Tarta letnia z owocami i kruszonką-12

Beza Pavlova z malinami i jagodami -14

Rzemieślnicze lody waniliowe-18

Wiśnie w rumie z czekoladą-18